ΑΝΑΣΑ-2

Τα νέα μας:

Βραβευμένα ζυμαρικά από το Πήλιο

<p>Βραβευμένα ζυμαρικά από το Πήλιο</p>

Ο Κωνσταντίνος Καμονάχος παράγει εύγευστα προϊόντα, που ταξιδεύουν σε Ελλάδα και εξωτερικό

Πηλιορείτικα ζυμαρικά, φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη, κάνουν κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου, αποσπώντας τα εύσημα από καταναλωτές, επαγγελματίες της εστίασης και γευσιγνώστες. Τα ζυμαρικά, που παράγει ο Κωνσταντίνος Καμονάχος στη βιοτεχνία του στην Πορταριά, ταξιδεύουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, από Ευρώπη μέχρι Αυστραλία και αποσπούν ζηλευτές διακρίσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αναγνώριση των κόπων και των προσπαθειών του Βολιώτη βιοτέχνη τα βραβεία που απέσπασε πρόσφατα, σε διεθνείς διαγωνισμούς. Συγκεκριμένα τα ζυμαρικά με σχήμα κοχυλιού, που ο ίδιος ονόμασε τουριτέλια, έλαβαν τη μεγαλύτερη διάκριση στον διεθνή διαγωνισμό Mediterranean Taste Awards που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αγγλία, αποσπώντας την κορυφαία, πλατινένια διάκριση. Ο διαγωνισμός, μεταξύ των κορυφαίων διεθνώς, περιλαμβάνει τυφλή γευσιγνωσία από έλληνες και ξένους κριτές.

Παράλληλα, προσέθεσε μια ακόμη ζηλευτή διάκριση στην επαγγελματική του δραστηριότητα, καθώς έλαβε πανελλήνια διάκριση ως βιοτέχνης, για το σύνολο των προϊόντων που παράγει και μεταφράζεται σε βραβείο «χρυσής γεύσης», στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διοργάνωσαν τα Best Greek Food Awards.

Ηταν ευχάριστη έκπληξη για τον ίδιο οι παραπάνω διακρίσεις και όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «τα τουριτέλια, ειδικότερα, είναι ένα προϊόν που δημιούργησα φέτος. Οντως, με εξέπληξαν ευχάριστα μπορώ να πω, οι διακρίσεις που απέσπασα».

Το στοιχείο που κάνει διαφορετικά τα ζυμαρικά που παράγει, «θεωρώ ότι είναι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιώ. Είναι οι καλύτερες και προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς. Βάζω αγάπη για το προϊόν που παράγω, δεν το κάνω μόνο και μόνο για να παράγω. Θεωρώ ότι γίνεται με μεράκι», υπογράμμισε.

Ανοιχτός ο δίαυλος εξαγωγών

Τα προϊόντα του Κωνσταντίνου Καμονάχου ταξιδεύουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, φθάνοντας μέχρι την μακρινή Αυστραλία. Τα ζυμαρικά με την φίρμα «Pelion Pasta» από την Πορταριά ταξιδεύουν σε όλα τα χωριά του Πηλίου και σε καταστήματα του Βόλου, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και παράλληλα σε Φιλανδία, Αυστραλία, Αγγλία, με στόχο την διεύρυνση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων.

Οι γευστικές δημιουργίες με τοπικές πρώτες ύλες, έχουν γίνει η αγαπημένη συνήθεια πολλών καλοφαγάδων, με τον δημιουργό τους να επισημαίνει ότι «στην αρχή ζητούσαν τραχανά και χυλοπίτες αλλά πάντα έβαζα και άλλα ζυμαρικά στις παραγγελίες, για δοκιμή. Ότι έστειλα, έγινε στη συνέχεια παραγγελία, γεγονός που υπογραμμίζει ότι έμειναν ευχαριστημένοι από τα προϊόντα».

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες δεν σταματούν, με τον δραστήριο βιοτέχνη να προσανατολίζεται σε νέα γραμμή παραγωγής με βιολογικά προϊόντα και ένα ζυμαρικό που δεν υπάρχει παγκοσμίως, κρατώντας ως επτασφράγιστο μυστικό την ταυτότητά του.

Μέσα από τα προϊόντα του και την εξαγωγική δραστηριότητα που αναπτύσσει, κάνει γνωστό το Πήλιο σε όλο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας με πολύ μεράκι τις παλιές συνταγές της γιαγιάς. «Επί έξι μήνες έκανα δοκιμές. Εδινα στον κόσμο ζυμαρικά να δοκιμάσουν και όταν έφτασα σε ένα ποσοστό επιθυμητό και διαπίστωσα ότι άρεσε το προϊόν στον περισσότερο κόσμο που έδωσα το ζυμαρικό, εκεί κατέληξα στη δική μου συνταγή», επισημαίνει.

Μελλοντικά σχέδια

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, στο μέλλον, συνεχίζει την προσπάθεια, ενώ σημειώνει: «Είναι πολύ δύσκολο στην αρχή, μέχρι να σε εμπιστευτούν. Αν ο κόσμος μείνει ευχαριστημένος, το προτιμά. Ακόμη και στην πανδημία ο κόσμος ήθελε το κάτι καλύτερο. Υπάρχει ένα κοινό που σταθερά ζητάει τα προϊόντα, δεν υπήρξε κάμψη».

Εστιατόρια σε Βόλο και Πήλιο δημιουργούν γευστικές προτάσεις έχοντας ως πρώτη ύλη τα ζυμαρικά του Κωνσταντίνου Καμονάχου. Η «γκουρού» της γεύσης Ελένη Ψυχούλη επισκέφτηκε τη βιοτεχνία, πραγματοποιώντας εντυπωσιακό αφιέρωμα στη συνέχεια, ενώ ταυτόχρονα καταγράφονται ενθουσιώδη σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από όσους τα έχουν δοκιμάσει.

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει, αφετηρία και κέντρο βάρους των προσπαθειών του είναι το μεράκι, ενώ συμβουλεύει όσους σκέπτονται να δραστηριοποιηθούν στο επιχειρείν: «Αυτό που θέλουν να κάνουν να το πιστεύουν πραγματικά και να μην αποσκοπούν μόνο στο κέρδος. Αν πιστεύουν σε αυτό που κάνουν, νιώθουν χαρούμενοι, δεν θα τους σταματήσει καμία πανδημία. Πίστη χρειάζεται και να μην αποσκοπούν μόνο στο κέρδος. Αν είναι ο στόχος μόνο το κέρδος, δεν θα πετύχουν ποτέ».

Δημιούργησε 156 κωδικούς σε ζυμαρικά με διάφορες γεύσεις

Παρά το γεγονός ότι δεν έλκει την καταγωγή του από το Πήλιο, εντούτοις το επέλεξε ως βάση για την βιοτεχνία του, που έχει ως έδρα την Πορταριά, για να κατακτήσει με μεράκι και προσπάθειες πέντε ετών, τον μεγάλο στόχο.

Πρώην πρωταθλητής τοξοβολίας, με δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης και αγάπη για τα τοπικά προϊόντα και τις παραδοσιακές γεύσεις, ξεκίνησε την προσπάθεια το 2015. «Δεν υπήρχε καμία προηγούμενη εμπειρία στην τομέα των ζυμαρικών, απλά ήμουν στο χώρο της εστίασης χρόνια. Η μητέρα μου διατηρούσε κατάστημα με είδη δώρων και τρόφιμα και παρατήρησα ότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση στα ζυμαρικά, τα οποία όμως δεν προμηθεύονταν από τοπικό παραγωγό. Στο Πήλιο δεν υπάρχει άλλος παραγωγός με ζυμαρικά και έτσι μπήκα στη διαδικασία», αναφέρει.

Το μεράκι του τον οδήγησε στην κατεύθυνση των σπουδών πάνω στη γευσιγνωσία, ενώ δεν δίστασε να πάει στην Ιταλία, για να μυηθεί στα μυστικά των ζυμαρικών.

Δουλεύοντας σκληρά, ώρες ατέλειωτες κάθε μέρα, δημιούργησε 156 κωδικούς σε ζυμαρικά με διάφορες γεύσεις, εμπλουτισμένα με κρόκο Κοζάνης, μελάνι σουπιάς, παρμεζάνα, φέτα και αμέτρητες ακόμη γευστικές εκπλήξεις. Η φιλοσοφία των προσπαθειών του εστιάζεται στις παραδοσιακές αξίες, με αγνές τοπικές πρώτες ύλες και έμφαση στην υψηλή ποιότητα. Παράγει ποικιλία ζυμαρικών όπως χυλοπίτες, τραχανά, λαζάνια, στριφτάρια, πλεξούδες, παπαρδέλες, κοχυλάκι και τα τουριτέλια, το νέο προϊόν που βραβεύτηκε στην Αγγλία.

ΠΗΓΗ:taxydromos.gr